Entrevista amb Alex Nadal, gerent de Farreras Nadal

L’evolució de Farreras Nadal des de 1904 fins a l’actualitat

Qualsevol empresa que hagi resistit el pas del temps, compta amb una història a darrere d’esforç, dedicació i compromís envers els seus valors més fonamentals.
En el cas de Farreras Nadal, ja són més de cent anys de trajectòria sumant èxits, aprenentatge i dedicació incondicional a la feina ben feta, sense deixar de banda els valors d’una empresa familiar amb voluntat  de fer les coses ben fetes.

Parlem amb l’Àlex Nadal, gerent de l’empresa, de l’evolució de Farreras Nadal, des dels seus inicis fins a convertir-se en l’empresa que és avui dia. Més enllà de ser una empresa centenària, descobrirem com ha aconseguit mantenir-se fidel als seus valors originals, adaptant-se constantment a les necessitats canviants de cada moment. En aquest petit viatge introspectiu, descobrirem l’essència que impulsa a l’empresa a seguir evolucionant, amb la premissa d’oferir un servei excepcional als seus clients i establint així un camí cap a un futur pròsper i sostenible.

Alex Nadal, gerent de l'empresa.
Alex Nadal, gerent de l’empresa.

Ens podries definir breument què és i que fa Farreras Nadal?

Farreras Nadal és una empresa familiar que compta amb un equip de 37 professionals i es dedica a la venda i distribució tant de fusta en brut com dels seus derivats. El nostre dia a dia ve determinat per un esforç constant en oferir un servei de proximitat i en la sostenibilitat dels nostres productes com a un dels nostres valors fonamentals. Com diem sempre, la nostra missió és apropar la natura als nostres clients.
El nostre mercat actual es troba principalment a Catalunya, tot i que cada vegada estem distribuint més a la resta del territori espanyol.

Com ha canviat Farreras Nadal des dels seus orígens fins a dia d’avui?

Farreras Nadal va començar essent una serradora, ens dedicàvem al tall de la fusta en brut i a la venda d’aquesta als clients locals. A partir d’aquí ens vàrem anar especialitzant cada cop més en la distribució de productes més prefabricats, i si bé en uns inicis comptàvem amb un stock del 80% fusta en brut i del 20% prefabricat,  actualment s’han invertit completament aquests percentatges.

A banda del producte en si, un aspecte a destacar és la digitalització global, que ha permès que avui dia puguem oferir alternatives i solucions que fan possible que el client pugui visualitzar i fer-se una idea del resultat final del nostre producte a casa seva o als seus projectes. D’altra banda, Internet i les xarxes socials han canviat molt la nostra manera de comunicar, i això és sens dubte un aspecte que no podem deixar de banda i que cal aprofitar al màxim per treure’n el rendiment més gran possible.

Per què es va considerar necessari un canvi d’imatge i identitat visual de l’empresa?

Els temps canvien, i a banda de voler adaptar-nos als estàndards estètics actuals, el nostre antic logotip representava una serradora, una imatge que definia els nostres inicis, però no la realitat actual. Actualment no ens dediquem a tallar fusta, estem enfocats a l’industrial i al professional i, per tant, era important trobar una imatge amb més concordança amb el que fem actualment.

Creiem que el ”Picot” és una bona representació de la nostra essència, recull aspectes com la natura, la sostenibilitat, la fusta i el detall i dedicació a la feina ben feta. Els seus colors també aconsegueixen plasmar alguns d’aquests aspectes i l’eslògan de ”Woodworking since 1904” reforça la nostra trajectòria i anys d’experiència en el sector.

De quina manera el món digital està influint al sector i a l’empresa?

Com sempre en aquestes qüestions, hi ha coses molt positives i altres que no ho són tant. La digitalització ha portat a la societat aquest desig d’immediatesa, d’espontaneïtat… Actualment, hi ha una gran quantitat de contingut a la xarxa, i això té una part molt positiva a nivell d’inspiració, de creació d’idees, etc. Però d’altra banda fa pensar que tot es pot assolir de manera fàcil i a l’instant, i no sempre és així. Amb això vull dir que a vegades cal ser més conscients de la realitat, dels processos i del pas a pas per poder fer tot de la manera que toca i amb els resultats desitjats.

La part positiva, que també hi és, és el fet de poder mostrar el nostre producte d’una manera que abans no haguéssim pogut ni imaginar. La tecnologia i el món digital, ens permeten mostrar totes les possibilitats, aplicacions i acabats… i tot d’una manera ràpida i molt real. De fet, estem treballant en un projecte molt innovador que ben aviat us podrem explicar.

Quines són les claus per què una empresa sumi més de cent anys d’història?

No sé quines són les claus concretes per assolir cent anys d’història, però sí que podria dir-te’n algunes que crec que han estat molt importants a la trajectòria de Farreras Nadal.
Sempre hem sigut una empresa familiar, i això és una cosa que està al nostre ADN. Sabem d’on venim, quins han estat els nostres inicis i quins són els valors que han acompanyat sempre l’empresa, i l’objectiu és que aquests valors continuïn formant part del nostre dia a dia i que donin sentit a la feina que fem.

Un altre aspecte rellevant és l’aprenentatge i la formació constant, en aquest sentit, no puc obviar tot el que he après gràcies al meu pare i el meu avi. Moltes de les decisions i els nous reptes marcats els he pogut assumir gràcies a tot el que ells m’han ensenyat.

Així doncs, ja no només a nivell individual, sinó parlant de tot l’equip, és important que tots evolucionem amb l’empresa, aprenem i ens sentim una part important del projecte. L’equip és, sens dubte, un pilar fonamental, i estic segur que la continuïtat de l’empresa no hagués estat la mateixa si no fos per les persones que creuen en el nostre projecte i treballen cada dia per fer-lo possible.

Altres aspectes que podria destacar són la comunicació interna, l’organització i el fet de definir uns rols de treball específics que ajudin a assolir els objectius marcats.

Que té Farreras Nadal que no tinguin la resta d’empreses del sector?

Sempre ens agrada fer servir una mateixa frase per definir-nos ”Fem vestits a mida”. No som una empresa petita, però tampoc som excessivament grans, i això ens permet oferir un servei personalitzat i de proximitat. Òbviament no arribem a tot, però sempre intentem adaptar-nos a les necessitats dels clients i mantenir amb ells una comunicació oberta, propera i sincera.

Quins són els objectius de Farreras Nadal?

Ens agrada treballar amb objectius petits, creiem que és la manera més realista de fer passos endavant. Alguns dels objectius amb els quals ja estem treballant són poder obrir mercat fora de Catalunya, buscar nous productes i innovar amb importacions, oferir més alternatives i serveis als nostres clients, i tot això sempre a través d’un creixement sostenible.

Els boscos, la fusta, són alguns dels nostres principals recursos, i per això som conscients de la importància de treballar amb certificacions que acreditin que aquest material s’està obtenint de forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

L’empresa té objectius de creixement en tots els sentits, però l’important és consolidar la feina i els resultats que hem fet fins ara, i tot això fer-ho pas a pas, de manera progressiva i amb molt de seny.